HA-THA IOGA


IOGA i HA-THA IOGA

situem-nos

El IOGA és un art de viure.
I pel fet de ser art ja vol dir viure bé, millor: artísticament!
El HA-THA IOGA ha de ser quelcom més que uns exercicis.

definició

HA-THA IOGA, serà la unió -ioga- resultant del HA (SOL) i THA (LLUNA): l'harmonia entre el dia i la nit; és a dir, la unió a través de tot un procés adequat de subtilització o harmonització, del nivells físic, mental i espiritual de la persona.

Aquí, i d'entrada, ens caldrà tenir en compte que en ioga, com a ciència de l'home, hi entren el tres aspectes o potències de l'ésser humà: cos, ment i esperit; aquest, però, no com un concepte religiós organitzat, sinó com a força -Shakti- inherent.

El HA-THA IOGA és l'art de saber compaginar les qualitats, capacitats o forces de la persona, vers un tot evolutiu: l'art de viure.

res d'ocultisme ni de màgia

No hi ha cap engany ni trampa. No és anar més enllà ni a cap lloc misteriós: el subjecte de la ciència ioga és la persona: el nostre propi ser personal.

Un perill que es dona freqüentment és el desànim. Per què? Perquè ens pensem que les tècniques ioguis són màgia. Així de clar. Voldríem fer un Pranayama (respiració conscient), unes sessions d'Assanes (postures d'harmonia), quinze dies del Kriya Ioga (meditació) i experimentar un resultat com qui es pren un calmant. La natura no és una màquina. La natura té el seu ritme. Mai el ritme que a un li sembli, sinó el que dicta la natura.

i tampoc despiritualisme

El fet que en ioga es compti amb lesperit o força -shakti kundalini- no té res a veure amb un espiritualisme religiós.
Lesperit, en ioga, és la força neta i natural. Lesperit en ioga demana una acció personal a tota prova, no és qüestió de litúrgies.

sí a la investigació

La Persona és una entitat completa, té però, una multitud de capacitats, possibilitats o qualitats latents.
La ciència ioga ens situa en una investigació constant per a conèixer-les i en conseqüència utilitzar-les: saber donar la direcció que han de prendre aquestes energies o facultats, i també aprendre a aplicar-les en tots els aspectes de la vida.

Aquesta investigació iogui té dues parts diferenciades i inseparables:
la teoria i la pràctica:

la teoria

Exposa els principis fonamentals i el pla general de la matèria investigable com UN TOT COMPLET I COMPACTE: EL SER PERSONAL.

la pràctica

Són els mètodes, mitjans, pedagogia i procediments per a penetrar en el desenvolupament de les capacitats pròpies de lésser humà.

En IOGA, ciència de vida, ens trobem que la teoria no es pot aprendre en llibres. Conèixer el ioga requereix una instrucció i explicació directa per qui en té experiència -vivència-.

Beneficis del Ha-tha Ioga

Tonificació muscular, elasticitat del cos, millora de l'oxigenació cel·lular, fortalesa mental, equilibri del sistema nerviós...

Qui el pot practicar

Persones de qualsevol edat, embarassades, i qualsevol persona que vulgui fer un camí de creixement personal.extret d’un article de:
Jaume Guasch, Mestre en Ioga


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada