dilluns, 26 de maig del 2014

L'estrès, el descans i l’acció

Que l’home està “cansat” no és cap extravagància. Per a l’home d’avui, sotmès a grans i constants pressions, el descans és, senzillament, una necessitat com mai. Aquest descans té moltes maneres i formes: tècniques de relax, llegir un bon llibre, escoltar música, un massatge... però no totes són iguals ni porten al mateix. Un bon mitjà, pràctic, eficient i natural és el Ioga com a descans íntegre de la Persona.

En el principi de l’Acció hi ha el Descans


Portem una balança al cos, i té dos platerets: l’Acció i el Descans. No parem, no sabem parar: quiets i tot barrinem la nostra propera preocupació. I malgrat tot, no es pot actuar intensament i totalment, de manera mantinguda, sense partir d’una experiència de descans, de frescor, d’estrenar-se.

Però, qui descansa? I sobretot, ¿qui descansa bé? El descans ens el demana el propi cos, i el nostre cap, i la persona tota. És una necessitat natural.

Tota activitat suposa inversió d’energia i, conseqüentment, genera un rendiment o resultat.
Com més equilibrada i harmoniosa és aquesta activitat, menys cansament provoca i més fàcilment es pot reparar: ens trobem en un circuit d’energia natural que funciona de manera fluida, àgil.
Com més desequilibrada o caòtica, més conflictiva és la circulació de l’energia de la persona, l’energia s’obstrueix i l’activitat i la persona se’n ressent.

Però, ¿com pot ser una acció equilibrada si tothom va cansat, estressat, adormit, disgustat? La força o potència de salut i benestar és en el si del nostre propi organisme, però no pot manifestar-se si no ens alleugerim de les tensions i pressions que ens col·lapsen o sotraguen.

El desgast minva considerablement la nostra capacitat de decisió, d’elecció lliure: quan estem cansats, decebuts, empipats, excitats... no acostumem a triar amb gaire encert, estem sota pressió i no sempre és fàcil parar la inèrcia d’aquesta dinàmica exigent per descansar i afrontar l’assumpte amb la ment clara i el cos fresc.

Descansar no vol dir no fer res


Però hi ha una acció que allibera. Un “cansament” que repara. I així ens trobem amb el tipus
de descans que podríem denominar actius. ¿Qui no ha sentit el gaudi de bracejar per uns minuts a la piscina o al mar? ¿Qui no s’ha vist alliberat del pes feixuc d’una dura setmana després d’una excursió per la muntanya?. El moviment és un aliat de la vida.


Recuperar l’esport és recuperar un moviment regenerador, l’espontània expressió corporal del sistema motor.
Recuperar la Natura és tornar la vista al sol, la muntanya, l’aire fresc, el vent... i sintonitzar alhora amb la pròpia natura interna.

El Ioga és una tècnica decidida de desbloqueig i harmonia.
Descansar és viure. Descansar bé és viure més i millor.

Un Descans Actiu


Tota tècnica iogui és un oasi de pau i serenor, tranquil·litat i harmonia. Però... quin tipus de descans és el ioga? ¿on el ficaríem? El Ioga, per definició, va a l’arrel de la persona. Pouar endins constitueix la seva qualitat i la seva virtut també. Descansar en Ioga és obrir la finestra personal per poder veure-hi clar i alhora per poder fruir noves experiències que d’una altra manera se’ns escaparien.

El Hatha Ioga, a través dels seus “estiraments” musculars i el Pranayama, mitjançant les respiracions lentes i profundes que fan un estirament de l’alvèol pulmonar, poden combatre l'estrès. El Kriya Ioga, que asserena la ment i ajuda a tenir una visió més ampla del que ens succeeix, és una tècnica de valor incomparable.
El Ioga és un procés evolutiu, un procés ordenat i global que arrenca de la primera experiència, senzilla i fàcil per a tothom, i avança amb una evolució personal de salut, equilibri i benestar que ens fa amos de nosaltres mateixos. No és un entretenir la persona sinó un desenvolupament progressiu de la salut física, anímica i espiritual de la Persona.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada